Ardeleanul în vizită la soție și prunc la spital

Ardeleanul în vizită la soție și prunc la spital

– Zâua bună la tăte. Îşi face intrarea ardeleanul şi se duce către patul soţiei, care tocmai născuse.
– No, vină să te ţuc. Apoi se intră direct în subiect.
– Da ce-ai în cotarca ceia?
– Bucate. În blidul ahela cu fedeu e ceva zamă. Acilea un dărab de sămătiţă, scoacă, cum îi zâci tu. Faină, de la vaca lu’ tetea. Un dărab de călbaj. Îi rămas de la Crăciun, da-i bun. Două ţitroame de te-i ciumurli. Doi ţubaci, fripţi la grătar. Ceva ciureghe şi iaca, două cogeacuri, în loc de ţucăr, jimble cu dublete, de la tătăişă-ta. Ai ş-o ţâră de apă, de la noi din vizitic, că ţ-o şi dor, şî neşte mizilic pentru uăjină.
– Da’ acilea ce-ai?
– Pentru tine un chişchinău, o buică, o chemeşă cu cipcă şî niste budigăi. Pentru pruncuţ, o ceapşă cu cipcă, ca chemeşa ta, da’ cu un ţocroş roşu să-i ţie de deochi. Văzut-am că-i fain.
– Avut-ai destui bani?
– Avut-ai dară, c-am prăpădit zongora.
– Duche tu! Ioi da’ bolând ieşti. Nu puteai să-i cei de la tătăişa?
– Ba, o fost mare năcaz. Auz tu! Şina noastă s-o prins c-un ţiflinger, cu doi ani mai mic. Îi cam drojder. Îl văz mereu cum mere la făgădău.
– Dute-n dubală!
– Ie zo. O bidigană. Crez că-i şi cam techergheu. Umblă dezmăţat. Aşe-s pruncii în zăua de azi. La zoală îi diug rău. Alt nacaz. O murit a lu Ion, tu!
– No ni! Vai doamne! Da, ce-o avut?
– S-o suit în coştei şi s-o ţâpat de sus. Oi doamne! O murit sănătos, tu!
– Fost-ai la comândare?
– Fost. D’apăi cum nu! S-or şi văitat dar, s-or şi râs. Tocma treceam cu copârsău şarampău’ când s-o auzât cum bucină cingatău de la ghezăş. Dumnezăule! Alergau dă pă şarampău, ca orătăniile către cătreţ când jine vulpea. Tătăişa o căst în jenunchi şi s-o chilăvit bine. O fost singura chilavă, de-amu se cântă şî de şele. Şogoru o nimerit într-un ciurgău cu apă. Nu s-o chilăvit dar, s-o udat tăt. Mâncat-a pruncu?
– Un fârtai de lapce. D-ăla făcut colb.
– Gălbinare făcut-a?
– Făcut. Îi galben ca ţitroamelele aistea.
– No, îi fain. C-o să merg.
– No, meri! Da’ să-mi capeţi neşte ţiţere că mi-o crescut chieptu. Nu uita să tomneşti ticlazău’. Îi musai. Te ţuc.

Sursa: Aron after 65